liście ozdoby liście ozdoby
Jesteśmy z Państwem od 1992 roku.

DZIEŃ MAMY

Z okazji dzisiejszego pięknego święta, Dnia Mamy życzę wszystkim Paniom cudownego dnia i wielu pięknych niespodzianek.
Mnie spotkała m.in. taka ❣️

A może ktoś spróbuje powtórzyć dzieło? Dostałam je już w niedzielę i po chwili został tylko pięknie udekorowany talerz.
Zosia oczywiście twierdzi, że to w sumie prosta rzecz i podaje przepis. Zachęcam do podjęcia próby, bo była to naprawdę uczta dla podniebienia.

Na tort składają się 3 warstwy kruchego ciasta z których każda została upieczona osobno w silikonowej formie w kształcie serca ( środkowe serce zostało wycięte przed upierzeniem ), oraz wegański krem, owoce i kwiaty.

Ciasto:
– 250 g mąki
– 120 g masła
– 40 g cukru
– 1 jajko

Krem:
– 1.5 kostki tofu
– 1 jogurt kokosowy
– 2 łyżki śmietanki kokosowe
– cukier puder do smaku
– 125 ml śmietanki owsianej zagotowanej z 3 łyżeczkami agaru.
naturalny barwnik koszenila lub betanina

>Tofu, jogurt, 15% śmietankę kokosową firmy PLANTON i cukier miksujemy razem. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy jeszcze ciepłą śmietankę owsianą z agarem i barwnik w ilości pozwalającej uzyskać pożądany kolor. Krem wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warstwy zostały przełożone od zewnętrznej i wewnętrznej strony serca kremem nałożonym rękawem cukierniczym, a pośrodku luźno położonymi świeżymi malinami.
Wierzchnia warstwa w całości okryta kremowymi kleksikami, udekorowana kwiatami, owocami, kostkami dobrej czekolady i makaronikami francuskimi. Zosia piecze je sama, by wszystko zgrało się kolorystycznie i składało się z dobrych produktów, ale oczywiście makaroniki można też zakupić do dekoracji lub zastąpić je czymś innym.

26 maja 2020