liście ozdoby liście ozdoby
Jesteśmy z Państwem od 1992 roku.

ŚLIWKOWA ROZKOSZ … :)

Ponieważ ostatni artykuł został bardzo ciepło przez Państwa odebrany, dziś jeszcze drobne nawiązanie do niego.
Proste jak ajurweda, zgodne z sezonem, pozbawione spulchniaczy i glutenu, oraz niezwykle łatwe w przygotowaniu śliwkowe ciasto.

Składniki :
na każde 100 g mąki ( mąkę stosujemy w dowolnym połączeniu kukurydzianą, owsianą, gryczaną i zawsze choć trochę kaszki kukurydzianej, która da większą kruchość )
1 żółtko
25 g masła
20 g nierafinowanego cukru ( buraczany nierafinowany jest znacznie bogatszy w minerały niż trzcinowy )
ok. 1 łyżka wody
– składniki na kruszonkę ( mąka, kaszka, cukier, masło i odrobina wody )

Wykonanie :
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy na blachę, foremkę do tarty … .
Następnie wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W międzyczasie należy przygotować kruszonkę i owoce.
Nakładamy owoce i kruszonkę na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na 15 minut przy bardziej suchych owocach lub na 30 minut na 150 stopni.
Im bardziej wilgotne owoce tym częściej może wystąpić konieczność zastosowania termoobiegu.
U góry prezentowane ciasto zostało przygotowane ze śliwkami, ale robię je z rozmaitymi sezonowymi owocami. Wersja ze śliwkami umożliwia dodatkowo pokrojenie go w ładne ciasteczka.
Ciasto  ŚLIWKOWY SMAKOŁYK piekłam też z mąki orkiszowej, żytniej i czysto owsianej. Każde jest tak samo smaczne choć mąka gryczana komponuje się ze śliwkami wyjątkowo dobrze.

SMACZNEGO

6 września 2019